dimecres, 16 de juliol del 2008

Tourmalet x 2

Quina diferència observem entre aquestes 2 instantànies???



Situació: Col du Tourmalet (Hautes Pyrenées) FRA.
Dia: Dilluns, 14 de Juliol de 2008
Hora:
  • 1ª foto: 12:00h després d'haver pujat per la vessant Est, desde St.Marie de Campan.


  • 2ª foto: 20:00h després d'haver pujat per la vessant Oest, desde Luz St.Sauveur.

Temperatura:
  • 1ª foto: 12º aprox.
  • 2ª foto: 5º aprox.
Aprofitant l'arribada del Tour al mític Hautacam, el passat dilluns 14 de juliol vam organitzar una expedició de 4 gladiadors (Joan, Oriol, Rafel i jo) per desafiar les exigents rampes tant del Col du Tourmalet, com del ja mencionat Hautacam, tots 2 de categoria especial i formant part de l'etapa de muntanya d'aquell dia del Tour de França.
Vam deixar el cotxe a Payolle, un centre turístic situat a mig Col d'Aspin per la vessant Oest. 7km de descens suau fins a St.Marie de Campan, i des d'aquí començàvem 17 km de duríssima ascensió fins al "Totpoderós" Tourmalet, a 2115m d'altitud.
1285m de desnivell amb una mitja del 7,55%, ens separaven del cim.
Els primers 5km, fins al poble de Gripp, són de fàcil pedaleig, sense rampes a destacar.


Els meus 3 companys encarant les primeres rampes del colós.



"Moxileta" a l'esquena i vinga.... amunt!!.


A partir de Gripp, comença l'autèntic Tourmalet, amb una mitja del 9% fins a dalt.



La tònica de l'ascens va ser la d'una pujada a molt bon ritme, acusant un pelet els 2 quilòmetres finals i amb en Joan trepitjant-me els talons. Fins a la rampa prèvia a La Mongie, vam pujar junts amb el Joan i un "sevillano", moment en el que vaig apretar, arribant a tenir 1' llarguet sobre ells 2, que es va veure reduit a uns 35'' sobre el Joan a dalt el coll.
L'Oriol, va arribar a pocs minuts i el Rafel, estrenant-se en el món de la bici de carretera, va fer una pujada molt i molt bona, tot i el mal de genolls, degut al fet d'anar un pelet baix sobre la bici.



Un cop a dalt, i un cop fetes les fotos de rigor, ens encarem muntanya avall direcció Luz, amb la ment ja pensant amb l'Hautacam.
Però no tot seria tant bonic com semblava, i un cop acabat el descens, just passat el poble de Luz, veiem com el nostre somni de viure l'etapa del tour a les duríssimes rampes de l'Hautacam, se n'anava a la "mer..." per culpa del rigurós, i més que rigurós "control de seguretat (??????)" de la Gendarmerie Francesa.
Doncs si..... es veu que 4 hores abans de que arribin els professionals, s'han de tallar les carreteres. I per què???? Seguretat???
La veritat, pensant de cara a posteriors edicions, potser valdrà més la pena viure'l a casa tranquilament, i no haver d'aixecar-se a les 04:00h, recórrer més de 300km i veure que a les 12:00h, quan l'etapa estava prevista que acabés a les 17:30, tanquen la paradeta i ens deixen a tots amb les ganes. Senyors, això ja no és el que era!!!!!!!!

Havíem de veure i gaudir del pas dels corredors, en una més que "emocionant" recta a l'1%, camí d'Argeles Gazost. Ja us podeu imaginar, que l'esperat pas de la "troupe" professional, va ser un vist i no vist. Fins i tot confoníem als corredors..... eh Oriol??? jeje

Un cop passat l'emocionant Tour, tornem a Luz, Coca-Coleta de rigor, per recuperar forces, i ens mentalitzem pel que ens ve a sobre. Altre cop el Tourmalet, per la vessant oest:
  • 18 km de pujada
  • 1405m de desnivell
  • 7,80% de mitja
Fins al km 10 fem la pujada bastant junts, sense diferències importants. La veritat és que m'estava notant molt bé, i veia al Sr. Joan Majà amb ganes de guerra, cosa que feia preveure uns 8 km finals d'allò més interessants.

Sobre el km 11 me la jugo i faig un canvi de ritme, agafant-li uns metres al Joan. L'Oriol i el Rafel es queden un pelet més enrera.

Passen els km i vaig augmentant molt poc a poc la diferència amb la bèstia d'Estaràs. Sabia que no podia baixar el ritme, ja que sinó se'm tirava a sobre. Arribo a l'últim km i li porto sobre 1'25''. La veritat és que les cames ja em pesen però estic gaudint de mala manera. Quin duel més espectacular!!!! Corono, sofrint la terrorífica rampa final i m'adono que ja és el 2on cop que faig "cim" al torumalet aquell dia..... simplement... IMPRESSIONANT!!!!

El Joan arriba amb 1'40'' i el primer que fem és una emotiva encaixada de mans. Els 2 sabem que hem fet 2 pujades al Tourmalet sensacionals. I els 2 sabem, que ens ho hem passat de conya.... patint, però de conya!!!!!; Un super Rafel, arriba a poc més de 12' (aquest individu algun dia ens la fotrà!!!!!), i l'Oriol, amb una petita "pàjara" d'última hora, més enrera.


"Que és el Tourmalet per aquesta bèstia!!!!!!!.


"Fot" un fred que pela, i després d'avituallar-nos encarem altre cop avall, direcció el cotxe.

Finalment, arribem altre copa Payolle, amb un total de 95km, més de 3000m de desnivell, i la satisfacció d'haver coronat per partida doble, aquest "Santuari" dels Pirineus; allà on els ciclistes ens sentim més vius que mai, aquell lloc que tothom coneix amb el nom de TOURMALET.


Veure totes les fotos de la sortida.